Slow Swimming Piachy 2020 – podsumowanie

Nasze klubowe, WEKTOROWE życie toczy się w dwóch odsłonach. Jesienno – zimowej i wiosenno – letniej. Odsłonę pierwszą wypełnia to, co standardowo kojarzy się z aktywnością klubu morsów. Gdy tylko temperatura wody przekroczy magiczną dla nas barierę 10 stopni robimy to, co każdy pełnokrwisty mors czynić powinien – zażywamy lodowych kąpieli. Odtrąbiwszy formalnie koniec morsowego sezonu płynnie przechodzimy do alternatywnej aktywności. Z początkiem maja zainaugurowaliśmy Slow Swimming Piachy 2020. Naszą aktywnością chcieliśmy  wpisać się w proekologiczny i prozdrowotny projekt, który powstał w Wielkiej Brytanii. Jego celem jest promowanie rekreacyjnego pływania na wodach otwartych, zwrócenie uwagi na potrzebę dbania o stan jakości wód, wyrabianie nawyków prozdrowotnych i uczenie odpowiedzialnego i bezpiecznego korzystania z akwenów otwartych. Wystartowawszy z początkiem maja, licznik Slow Swimming Piachy 2020 zatrzymał się dokładnie 29 października –  wraz z początkiem kolejnego sezonu morsowania.  Rok ma się ku końcowi zatem pora na posumowanie przedsięwzięcia.

Frajdę z wiosenno – letniego pływania na Piachach czerpało łącznie 29 klubowiczów. Niektórzy pojawiali się na Piachach incydentalnie, inni zjawiali się praktycznie codziennie śrubując niebotyczny, klubowy rekord.  Skumulowany dystans wypływany przez nas od początku maja do końca października wyniósł 1643,8 km. To tak jakby ze Starachowic popłynąć do Paryża !

Wielką trójkę najwytrwalszych tworzą w tym roku:

Władek Głowacki  – 361,5 km.

Sławek Skrucha – 266,7 km.

Wojtek Romanowski – 169 km.

W elitarnym gronie tych, którzy przepłynęli łącznie ponad 100 kilometrów znalazło się łącznie 7 osób. Oprócz Władka, Sławka i Wojtka są to:

Janusz Żmudziński – 145,15 km.

Gosia Nosowicz – 139 km.

Zdzisław Skorżyński – 119,6 km.

Olek Garło – 119,3 km.

Uroczyste podsumowanie Slow Swimming Piachy 2020 połączone z wręczeniem nagród i okolicznościowych dyplomów odbędzie się niebawem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *